Tel: 0031 (0)30 303 95 98
Next
Back

home > Product details

 
 

Niet te geloven! de LINJI LU - Hans van Dam

Artikel nummer ISBN 978-94-92185-05-1
Categorie Religie_en_Levensbeschouwelijk
 
Excl. € 17.50 Aantal Bestel
Incl. BTW 18.55
meer
minder
 
 
 
 
 
 
Omschrijving

Na meer dan 35 jaar eindelijk een nieuwe hertaling van de LINJI LU!

De Linji lu is een verzameling van meer dan honderd teksten toegeschreven aan chanmeester Linji Huizhao. Zij is van grote invloed geweest op de verdere ontwikkeling van chan in China en ligt ten grondslag aan een van de twee grote zentradities van Japan (rinzai). De monologen en dialogen van Linji maken korte metten met boekenwijsheid en bieden een alternatief voor het traditionele boeddhistische pad van levenslang of zelfs levens lang studeren en praktiseren. Linji spreekt met zijn leerlingen, niet als een filosoof uit een ivoren toren, niet als een schriftgeleerde met een griffel, niet als een predikant van de kansel, maar als een jongen van de straat, een koopman op de Albert Cuyp, een geboren en getogen Amsterdammer: recht voor zijn raap, zonder kapsones, grappig op het vulgaire af, en nooit mis te verstaan. Van hart tot hart, zou de zenboeddhist zeggen. Van mond tot kont, zou Linji Huizhao zeggen.

Niet voor niets wordt de Linji lu al duizend jaar steeds opnieuw vertaald en wint hij ook in het Westen snel aan populariteit. Veel Nederlandse leraren laten zich door de woorden van Linji inspireren en op het moment van schrijven worden er gelijktijdig zowel in Amsterdam als in Utrecht studiebijeenkomsten over Linji gehouden. Waren de liefhebbers van Linji tot nog toe aangewezen op Engelse vertalingen en alleen antiquarisch verkrijgbare Nederlandse, nu is er dan eindelijk een geheel nieuwe vertaling in hedendaags Nederlands die zich niet angstvallig aan de letter houdt maar volledig is toegewijd aan de geest van de oorspronkelijke tekst. Zen met de hamer. Wie durft?

Bestel hier de frisse, tegendraadse hertaling van Hans van Dam, een prachtig gebonden boek met harde kaft, leeslintje en kapitaalbandjes.
 
Hans van Dam (1958) houdt zielsveel van niet weten en van alle tradities die daar iets over te melden hebben, vooral zen, advaita en mystiek. Meer teksten van Hans van Dam vind je op: www.niet-weten.nl.

Enkele citaten uit het boek:

“Slaven van de weg, geloof niets van wat ik zeg. Waarom niet? Mijn lering heeft geen grond. Mijn beweringen zijn onbewijsbaar. Het zijn wolken die oplossen in de ochtendzon.”

Meester Linji zei: "De een is onderweg zonder zijn huis te verlaten, de ander verlaat zijn huis zonder onderweg te zijn. Wie komt het verst?"
 

Een greep uit de reacties op het Boeddhistisch Dagblad, waar de tekst als serie is gepubliceerd:

“Ik ga dit missen! Waarom zijn deze pareltjes er niet in levende ademende boekvorm? Dan kan ik het vastpakken, bladeren, lezen, nog eens lezen, en nog eens lezen, ruiken, aan mijn hart drukken! En mijn hart en hoofd al filosoferend laten (ver)dwalen. Dank Hans van Dam, het was genieten!”

“Hans, hartelijk dank voor deze prachtige hertaling. Ik heb ervan genoten!”

“Heel erg jammer dat het afgelopen is. Hans van Dam heeft meesterwerkjes afgeleverd! “

“Waar vind ik dat schitterend boekje van Hans van Dam?”

“Geweldig hoe alles tussen de regels dreunt”

“Het eerste dat ik ’s ochtends doe, is de stukjes van Linji lezen. Recht voor zijn raap en humoristisch. Bovendien smeuig her- (ver-)taald door Hans van Dam.”

“Wow! Hier word je wakker van. Mooi.”

 

2015/Hardcover/formaat A5/204 pagina's

ISBN 978-94-92185-05-1

 

© Pro-book | Amsterdamsestraatweg 656 d | 3555 HX Utrecht | 0031 (0)30 303 95 98 | info@pro-book.nl | Privacy Policy | Voorwaarden
De specialist in genaaid gebonden boeken
Voor drukkers
Voor drukkers