Tel: 0031 (0)30 303 95 98
Next
Back

home > geschiedenis

Geschiedenis van de boekenmakers

1892
De Firma Bergkamp wordt opgericht door dhr. Bergkamp sr. Het bedrijf is gevestigd in de Goudsteeg, midden in de historische binnenstad van Zwolle. De firma richt zich op het verwerken van papier, het binden van papier tot boeken en diverse kartonnagewerkzaamheden. 

1940
De oorlogsjaren zijn, zoals voor iedereen, moeilijk ook voor de Firma Bergkamp. Meneer Bergkamp en zijn zoon worden opgepakt voor verzetshandelingen. Beide overleven de Tweede Wereldoorlog niet.
1945
Firma Bergkamp & zn. wordt overgenomen door de heer H.M. de Ruiter. Het bedrijf wordt omgedoopt naar Boekbinderij H.M. De Ruiter en bevindt zich nog steeds aan de Goudsteeg.
 
1954
Het bedrijf groeit en begin jaren ’50 blijkt de ruimte in het pand aan de Goudsteeg niet groot genoeg. In 1954 verhuizen 19 medemerkers en de machines naar de Floresstraat, op industrieterrein De Vrolijkheid. 

“BOEKBINDERIJ, CARTONNAGEBEDRIJF, DE FABRIKAGE VAN DE HANDEL IN PAPIER EN CARTONPRODUCTEN, IN DE RUIMSTE ZIN DES WOORDS” 

1957
Oude personeelsadvertentie uit het Nieuwsblad van het Noorden
2 november 1957 "Boeken zijn vrienden, welke wij in ons modern bedrijf in een prettig gezindheid binden"

1979
De Heer H.M. de Ruiter overlijdt. Zijn zoon emigreerde eerder naar Nieuw Zeeland en besluit het bedrijf van zijn vader niet over te nemen. Derk Westerbeek, die voor de Tweede Wereldoorlog binnenkwam als leerling, neemt de functie van directeur over.

1986
In 1986 legt Derk Westerbeek zijn functie neer. In de grafische branche wordt er gezocht naar een geschikte kandidaat voor een overname. Jan T. Spiegelenberg, eigenaar van Boekbinderij Spiegelenberg uit Zoetermeer toont zijn interesse, een geschikte kandidaat. Ad Noorlander wordt aangesteld als directeur.
1989
Boekbinderij de Ruiter groeit. Eén van de zonen van Jan. T. Spiegelenberg, Jan Spiegelenberg, wordt aangesteld als assistent. Hij komt in dienst als productieleider.
1996
Ad Noorlander gaat met pensioen. De algemene leiding wordt in handen gegeven van Jan Spiegelenberg. Boekbinderij de Ruiter is weer een echt familiebedrijf. Twee jaar later overlijdt geheel onverwacht Jan T. Spiegelenberg.

2000
Het zusje van Boekbinderij de Ruiter wordt opgericht: Bergboek Internet Services. Jan’s broer Arnout Spiegelenberg, zet zijn eerste stappen in de grafische industrie. Arnout neemt de financiën en organisatie onder zijn hoede, Jan is verantwoordelijk voor de productie en commercie.

2004
Op 14 januari ontstaat er ‘s nachts om 0.20 uur een uitslaande brand. De brand verwoest de helft van het bedrijf. Noodgedwongen wordt er verhuisd naar een nieuwe locatie.

2005
Arnout Spiegelenberg wordt mede-eigenaar en gaat zich bezighouden met de algemene leiding. Jan richt zich met Probook Engineering op logistieke oplossingen voor kleine oplages boeken.

2010
Ook de grafische industrie krijgt last van de financiële crisis. Van de vier industriële uitgaafbinderijen bleken er uiteindelijk twee te kunnen bestaan. Boekbinderij de Ruiter gaat in gesprek met CallenbachvanWijk. Deze gesprekken resulteerden in een overgang. Per 1 mei 2010 verhuist een deel van Boekbinderij de Ruiter naar Nijkerk.

Het deel van de onderneming in Zwolle wordt omgedoopt naar Probook Media. Probook Media blijft een partner voor uitgevers en bedrijven. Daarnaast maakt Probook Media genaaid gebonden boeken in kleine oplages voor particulieren.

2012
Probook Media krijgt een nieuwe website. Naast een frisse en nieuwe lay-out bevat de website nu veel meer praktische informatie die nodig is voor het maken van een eigen boek. In dit jaar wordt ook de eerste workshop 'Boek maken in Word' georganiseerd. 

2014
Probook Media groeit verder en ondergaat een nieuwe make-over. De naam wordt verkort naar Pro-book en de huisstijl krijgt een aanpassing. De boeken software wordt volledig opnieuw opgebouwd en ingevuld met nieuwe producten. Ook Mac-gebruikers kunnen nu de software gratis downloaden. Verder wordt de website wekelijks aangevuld met nieuwe en verbeterde informatie. Naast eigen workshops geeft Pro-book ook workshops en lezingen bij stichtingen en verenigingen. Pro-book is te gast bij diverse beurzen en evenementen in heel Nederland. 

Pro-book.nl neemt de een deel van de activiteiten van Callenbach boekbinders over. Pro-book en Callenbach boekbinders gaan samen verder met leukste dat er is: boeken maken. 

   

 

 

© Pro-book | Amsterdamsestraatweg 656 d | 3555 HX Utrecht | 0031 (0)30 303 95 98 | info@pro-book.nl | Privacy Policy | Voorwaarden
De specialist in genaaid gebonden boeken
Voor drukkers
Voor drukkers