Tel: 0031 (0)30 303 95 98
Next
Back

home > Hoe schrijf je een familiegeschiedenis

Hoe schrijf je een familiegeschiedenis? door Marijke Hilhorst

Een nuttige handleiding voor mensen die het wel en wee van hun familie in woord en beeld willen vastleggen. Er zijn nogal wat mensen die denken over zichzelf en hun familie "even" een boek te kunnen schrijven. Maar verder dan die gedachte komen ze vaak niet, want er zijn tal van hobbels te nemen. Gesprekken voeren met en vragen stellen aan familieleden zijn daarvan nog de minste. Ook het opsporen en uitpluizen van archieven en foto-albums kost tijd en moeite. Het gaat erom dat er een stroom van verhalen en anekdotes op gang wordt gebracht, die door de schrijver genoteerd en geordend moeten worden. Een moeizaam maar prachtig proces.

In haar boek "Hoe schrijf je een familiegechiedenis" laat voormalig Elsevier-redactrice en columniste Marijke Hilhorst zien hoe foto-albums, geboortekaartjes, huwelijksaankondigingen, overlijdenskaarten, briefwisselingen en zelfs liedjes de stroom verhalen op gang kunnen brengen. Bovendien is het vaak goed voor de familie-verhoudingen om bij elkaar op bezoek te gaan en naar elkaars verhalen te luisteren. Met behulp van passages uit "De vader, de moeder & de tijd", de familiekroniek waarin zij de herinneringen van haar overleden ouders vastlegde, zet zij potentiële kroniekschrijvers op het goede spoor. Kortom, een waardevolle handleiding. Maar het belangrijkste is: gewoon beginnen, al is het maar met het verzamelen en ordenen van (familie)foto's.
 

Marijke Hilhorst
Hoe schrijf je een familiegeschiedenis
Uitgeverij Augustus
ISBN/EAN 9788045701660
Prijs: € 12,50

Recensie
Er is een groot aantal redenen om een familiegeschiedenis te schrijven. De een is nieuwsgierig naar zijn of haar afkomst, de ander wil de verhalen van vroeger doorgeven aan de kinderen. Dit boek is ook interessant voor de genealoog die een stap verder wil en kale gegevens wil omzetten in een levend en aansprekend verhaal. Schrijven is voor de beginner niet eenvoudig en de terzake deskundige auteur reikt de lezer diverse handvatten om het probleem van de blanco eerste pagina te overwinnen en aan de slag te gaan. Het uitstekende boek geeft een goed overzicht van bronnenonderzoek en dan met name interviewtechnieken, thema's waarover je kunt schrijven, het begin en de opzet, wat te doen als het vastloopt, de vorm en stijl, wie vertelt het verhaal, fictie en non-fictie, de rol van details, familiegeheimen die boven water komen en vele andere nuttige zaken. In een groot aantal voorbeelden laat de auteur het effect van stijl en vorm zien. Het boek wordt afgesloten met een vragenlijst die kan worden gebruikt voor gesprekken en interviews met familieleden. Met een lijst van gebruikte en inspirerende literatuur en verwijzingen naar websites. De schrijfster, journaliste, schreef zelf een familiekroniek: 'De vader, de moeder & de tijd' (1999)*.

NBD|Biblion recensie, Prof. dr. Chris G. de Koster

 

 

 

 

 

   
 

© Pro-book | Amsterdamsestraatweg 656 d | 3555 HX Utrecht | 0031 (0)30 303 95 98 | info@pro-book.nl | Privacy Policy | Voorwaarden
De specialist in genaaid gebonden boeken
Voor drukkers
Voor drukkers