Tel: 0031 (0)30 303 95 98
Next
Back

home > Uitleg

Uitleg

Pro-book maakt genaaid gebonden boeken. Wij vertellen op deze pagina meer over de verschillende onderdelen van een boek, de verschillende mogelijkheden en de extra's die wij aanbieden.

 
 

Genaaid gebonden

Een boek kan op twee manieren worden gebonden: genaaid of garenloos. Een genaaid gebonden boek bestaat uit katernen die aan elkaar vastgenaaid zijn met garen. Het genaaide boekblok wordt op de rug voorzien van een flexibele lijmlaag en een gaasje. Het boekblok wordt vervolgens schoongesneden en in een hard omslag gelijmd. Genaaid gebonden is de meest duurzame variant.

Pro-book maakt enkel duurzaam genaaide boeken. Een garenloos boek komt vanwege de mindere levensduur niet voor in ons assortiment.
 

Omslag

Gebonden boeken, ook wel hardcovers, zijn boeken met een ‘harde’ omslag. Een traditionele omslag bestaat uit grijskarton dat omplakt is met een bekledingsmateriaal. 

Pro-book levert ook softcover boeken. Het omslag van uw softcover printen wij op  240 grs. sulfaatkarton en voorzien we van laminaat ter bescherming van uw boek. Onze softcovers zijn genaaid gebrocheerd, oftewel met garen gebonden. Een softcover bevat geen schutbladen.
 
Hardcover (genaaid gebonden)
 
Softcover (genaaid gebrocheerd)
 
Genaaid boekblok  

Een 'harde' omslag kan op verschillende manieren worden uitgevoerd: 
 

Fotocover Linnen Kunstleer Halflinnen

 

Linnen en kunstleer
Wilt u een linnen of kunstleren omslag om uw hardcover? Dan kunt u kiezen uit verschillende kleuren. Een aantal standaard kleuren hebben wij op voorraad. Bent u op zoek naar een specifieke kleur? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Bestempeling
Om het omslag van uw boek iets extra’s te geven, is het mogelijk foliedruk aan te brengen. Met warmte en kracht plaatsen wij met een messing stempel een logo, tekst of afbeelding op een linnen of kunstleren omslag. Ook een fotocover kan worden voorzien van bestempeling. De kosten voor een stempel of preeg worden per cm2 berekend. Een indicatie; een stempel van 20 x 90 mm kost ongeveer € 100,00 per stempel excl. 21% BTW. Voor een rug wordt meestal een andere stempel opgemaakt dan voor de voorkant. Stuur ons uw bestand(en) en wij berekenen voor uw de prijs.

De bestempeling op het boek kan met een folie (in kleur, goud of zilver) of zonder folie (blind). Op een linnen of kunstleren omslag kan niet worden geprint. 

De aanleverspecificaties voor een stempel zijn:
- PDF bestand in zwart/wit
- Op ware grootte
 

goud bestempeling zilver bestempeling in kleur blinde bestempeling

 

Schutblad
Een schutblad zorgt voor de duurzame verbinding tussen boekblok, band en rug. Onze schutbladen zijn standaard wit. Bij een boek met Biotop crème papier zijn de schutbladen uiteraard crème. U kunt u ook kiezen voor een unikleur of u levert voor bedrukte schutbladen een bestand aan.

schutblad wit schutblad crème schutblad unikleur  schutblad bedrukt


Daarnaast kunnen wij het schutblad voorzien van een DataBag. Hierin kunt u een DVD of CD handig opbergen.

 

databag cd-houder cd-nopje insteekmapje

Uitslaander
Een uitklapbaar schutblad of uitslaander is een blad wat in uitgevouwen toestand buiten het boek uitsteekt. Een uitslaander kan alleen worden toegepast in kleine formaten zoals 140 x 140 mm of een A5 boek. De afloop van een uitklapbaar schutblad is 5 mm rondom. Een uitslaander geldt specifiek voor het schutblad. Voor het binnenwerk passen wij geen uitslaande pagina's toe.


   

Bedrukking 
De bedrukking van het binnenwerk kan in zwart-wit of full color. Onze productiemiddelen kunnen het maximale bereik van 2400 x 2400 DPI aan. De kwaliteit van uw boek is uiteraard afhankelijk van het door u aangeleverde materiaal. Voor kleur gebruiken wij een digitale kleurenpers op basis van CMYK. U kunt van ons het volgende verwachten; vloeiende kleurverlopen, scherpe foto’s met hoge resolutie, haarscherp gestoken tekst.

Papier
Voor onze boeken gebruiken wij uitsluitend premium papier met een FSC certificaat. Het bewijs dat het papier komt uit bossen die beheerd worden conform de FSC-standaard. Deze standaard geldt internationaal gezien als een garantie voor verantwoord bosbeheer.

U kunt kiezen uit de volgende papiersoorten:
•   90 grs. Houtvrij ongestreken wit (mat)
• 135 grs. Houtvrij ongestreken wit (mat)
•   90 grs. Biotop crème (mat)
• 120 grs. Biotop crème (mat)
• 130 grs. Silk mc wit (licht glanzend | ideaal voor foto’s)
• 150 grs. Silk mc wit (licht glanzend | ideaal voor foto’s)
• 170 grs. Silk mc wit (licht glanzend | ideaal voor foto’s)
• 200 grs. Silk mc wit (licht glanzend | zeer geschikt voor kinderboeken | geschikt tot maximaal 60 pagina's)


Bent u benieuwd naar de verschillende papiersoorten? Vraag dan ons gratis papiermonster aan!

Extra opties
Een stofomslag is een geplastificeerde losse papieren omslag om een boek. Een stofomslag is oorspronkelijk bedoeld als bescherming van het omslag van een boek tegen stof en beschadiging. 
Het geeft uw linnen of kunstleren boek net iets extra's.

Een leeslint is een bladwijzer in de vorm van een smal zijden lint dat aan de kop van het boekblok wordt bevestigd. Leeslinten zijn in vele kleuren verkrijgbaar. Met een kapitaalband geeft u uw boek een chique uitstraling.

Wilt u de verschillende delen van uw boeken met trots presenteren? Kies dan voor een slipcase of cassette. Deze biedt bescherming, maakt meerdelige collecties overzichtelijk en handzaam. Maar het geeft bovenal een fantastische uitstraling aan uw boeken. Pro-book biedt een brede keuze aan materialen voor de omkleding of beplakking van uw slipcase zoals gelamineerd drukwerk, luxe linnen en kunstleer.

 
stofomslag leeslint kapitaalband slipcase

 

 

© Pro-book | Amsterdamsestraatweg 656 d | 3555 HX Utrecht | 0031 (0)30 303 95 98 | info@pro-book.nl | Privacy Policy | Voorwaarden
De specialist in genaaid gebonden boeken
Voor drukkers
Voor drukkers