Tel: 0031 (0)30 303 95 98
Next
Back

home > woordenboek

Woordenboek

In ons woordenboek kunt u de volgende termen vinden:  

Achterplat
Afloop
Aluminium omslag
Balacron
Binnenwerk
Blind stempel
Boekblok
CYMK
Digitaal drukken
DPI
Foliedruk
Foliedruk op rug
Foliedruk op voorplat
Fotocover of foto-omslag
FSC papier
Garenloos

Genaaid gebonden
Gepreegd logo
Goudfolie bestempeling
Halflinnen omslag
Hardcover 
ISBN 
Kapitaalband
Kleurverschillen
Kneep
Kunstleer
Laminaat
Lay-out
Leeslint
Liber Amicorum
Linnen
Manuscript

Marges
Mc-papier
Omslag
Omslagcalculator
Oplage
Opmaken in Word
Paperback
Papier
Papiersoort binnenwerk
PDF
Plexiglas omslag
Preeg
Printing on Demand
Proefexemplaar
Resolutie
RGB

Rug
Schoonsnijden
Schutblad
Slipcase
Stempel
Stofomslag
Template
Uitslaander
Uitvoering omslag
Voorplat
Word
Zilverfolie bestempeling
Zijdemat / zijdeglans

Staat de term die u zoekt niet in ons woordenboek? Neem contact met ons op. De boekenmakers geven u graag antwoord.

Achterplat
De achterkant van de omslag van een boek.

Afloop
Voordat wij een boek drukken, wordt het digitale bestand voorzien van een afloop. Een afloop is nodig om ervoor te zorgen dat de pagina later veilig gesneden kan worden (schoonsnijden). Door de afloop weten we zeker dat er geen tekst aangesneden wordt of witte randen bij afbeeldingen zichtbaar worden.

Pro-book gaat van de volgende standaard uit:
Pagina afloop van 3 mm voor het binnenwerk. Dit houdt in dat een boek van 200 x 200 mm in de PDF 206 x 206 mm moet worden. Hier leest u hoe dit in InDesign kunt invoeren.
Met onze omslagcalculator berekent snel en gemakkelijk de afmeting van uw omslag. 

Balacron of kunstleer
Balacron bestaat uit een katoenweefsel dat aan 1-zijde is voorzien van een cellulose-ester. Daarnaast wordt het vaak voorzien van een persing, bijvoorbeeld leernerven. Balacron/kunstleer wordt gebruikt voor het beplakken van een omslag.

Binnenwerk
Dat deel van een boek wat niet tot het omslag wordt gerekend (het boekblok).

Blind stempel
Met een metalen stempel en met behulp van warmte en druk, een afbeelding of tekst, zonder folie, in reliëf drukken op een boekband (zie ook Stempel).

Boekblok
Bij het binden van een boek worden katernen (deel van een boek, dat bestaat uit een veelvoud van vier pagina’s) aan elkaar genaaid met garen. Deze genaaide katernen worden vervolgens ook aan elkaar vastgezet met behulp van garen. Het resultaat wordt een boekblok genoemd.

CYMK
CMYK is een techniek om met drie basiskleuren en zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door kleurmenging.
• C staat voor Cyaan
• M staat voor Magenta
• Y staat voor Yellow
• K staat voor Key, zwart.

Hier vindt u meer informatie over RGB converteren naar CYMK.
 

Digitaal drukken (t.o.v. offset drukken)
Het drukproces bij digitaal drukken of printen is geheel digitaal, van ontwerp tot drukwerk. Er komen geen drukplaten aan te pas. Bij offset wordt wel gebruik gemaakt van drukplaten en is de meest geëigende drukmethode voor grotere oplages. Bij zwart-wit boeken is er geen verschil zichtbaar tussen printen en drukken. Bij kleur kan een geprint boek zelfs wat ‘echtere’ kleuren weergeven dan gedrukt. De kleuren zijn heel gedetailleerd af te stellen bij onze digitale machines. Het meest belangrijke verschil tussen printen en drukken zit in de prijs en aantallen. Wij kunnen voor u 1 exemplaar maken van een boek. Bij offset druk is dit mogelijk maar wordt het kostentechnisch onhaalbaar boek.

DPI / resolutie
De resolutie van een afbeelding wordt gemeten volgens het aantal pixels die zich bevinden in één inch. Dit staat bekend als dots per inch of DPI. De resolutie bepaalt de scherpte van een beeld.

Een inch is 254 mm en in het Nederlands ook bekend als een duim. Een pixel is een klein vierkantje dat één bepaalde kleur kan hebben. Als u afbeeldingen toevoegt aan uw boek, moeten deze een minimale resolutie hebben van minimaal 150 DPI, oftewel hoe hoger hoe beter. Onze productiemiddelen kunnen het maximale bereik van 2400 x 2400 dpi aan. De kwaliteit van uw boek is uiteraard afhankelijk van het door u aangeleverde materiaal.

Foliedruk
Drukprocedé waarbij een dunne folie met behulp van een messing stempel, warmte en hoge druk op het linnen of kunstleren omslag wordt aangebracht (zie ook Stempel).

Foliedruk op rug
Drukprocedé waarbij een dunne folie met behulp van een messing stempel, warmte en hoge druk op het linnen of kunstleren omslag wordt aangebracht (zie ook Stempel). Het betreft hier dan de bestempeling op de rug van het boek.

Foliedruk op voorplat
Drukprocedé waarbij een dunne folie met behulp van een messing stempel, warmte en hoge druk op het linnen of kunstleren omslag wordt aangebracht (zie ook Stempel).Het betreft hier dan de bestempeling op de voorkant van het boek.

Fotocover of foto-omslag
Het omslag wordt bij fotocover omplakt met een foto. De rug van een boek met fotocover kan ook omplakt worden met linnen. Dit hangt af van de afmeting van het boek en de dikte van de rug.

FSC papier
De boeken die Pro-book maakt, worden geprint op premium papier met een FSC certificaat. Het FSC certificaat geeft aan dat het papier afkomstig is uit een ‘verantwoorde’ omgeving.

Lees hier meer over het FSC keurmerk.

Garenloos
Vergaarde katernen worden in de rug gefreesd, gelijmd en met een omslag omtrokken. Bij deze techniek wordt geen garen gebruikt, er wordt alleen gebruik gemaakt van lijm (soms overplakt met gaas).
Pro-book maakt enkel duurzaam genaaide boeken. Een garenloos boek komt vanwege de mindere levensduur niet in ons assortiment voor.

Genaaid gebonden
Pro-book maakt genaaid gebonden boeken. Gebonden boeken, ook wel hardcovers, zijn boeken met een ‘hard’ omslag. Deze omslag bestaat uit grijskarton die omplakt is met een bekledingsmateriaal. Deze manier van boekbinden zorgt voor een lange levensduur.

Gepreegd logo
Een preeg is een stempel. Met warmte en kracht drukken we een logo, tekst of afbeelding in een linnen of kunstleren omslag. Dit geeft altijd een reliëfeffect. De kosten voor een preeg of stempel worden per cm2 berekend. Een indicatie; een preeg kost tussen de € 100 en € 150 per preeg excl. 6% BTW. Voor een rug wordt meestal een andere preeg opgemaakt dan voor de voorkant. De bestempeling op het boek kan met een folie (in kleur, goud of zilver) of zonder folie (blind). Bestempeling kan niet op een fotocover.

De aanleverspecificaties voor een stempel zijn:
- PDF bestand in zwart/wit
- op ware grootte

Goud- of zilverfolie bestempeling
Om uw boek net wat extra te geven, kunt u bij grote oplages kiezen voor een bestempeling met goud- of zilverfolie. Bepaalde delen van uw omslag worden dan bestempeld en geven uw omslag een luxe uitstraling, zoals de rugregel of op de voorzijde van het omslag (zie ook Stempel)

Halflinnen omslag
Bij een halflinnen band is alleen de rug bekleed met linnen, maar het voor- en achterplat zijn beplakt met bedrukt papier. Voor de kleur van het linnen kunt u kiezen uit verschillende kleuren. Klik hier voor meer informatie over een halflinnen omslag.
 

Hardcover
Pro-book maakt genaaid gebonden boeken. Gebonden boeken of hardcovers, zijn boeken met een ‘hard’ omslag. Deze omslag bestaat uit grijskarton die omplakt is met een bekledingsmateriaal. Deze manier van boekbinden zorgt voor een lange levensduur.

ISBN
Het ISBN is al ruim 40 jaar de wereldwijde standaard in het boekenvak. Het staat voor International Standard Book Number. Met een ISBN maakt u uw uitgave uniek herkenbaar. Dankzij het ISBN wordt uw uitgave opgenomen in het assortiment van (online) boekhandels, bibliotheken en andere aanbieders van boeken in welke vorm dan ook. Het ISBN zorgt er voor dat uw uitgave makkelijk vindbaar is op het internet. Wij kunnen voor u een ISBN nummer aanvragen. De kosten hiervoor bedragen € 35,00 excl. BTW.

Om een aanvraag te doen hebben wij de volgende gegevens nodig:

Titel
Ondertitel
Verschijningsdatum
Aantal pagina's hoofdtekst
Illustraties                                         (ja | nee)
Druk                                                   (nieuw boek | nieuwe druk | herdruk )
Verschijningsvorm                           (hardcover | softcover)
NUR code                                          lijst met codes
Naam Auteur

Kapitaalband
Kapitaalband is een stukje stof dat boven- en onderaan een boekblok kan worden geplakt. Kapitaalband zorgt voor een luxere uitstraling en is beschikbaar in verschillende kleuren.

Kleurverschillen
Als het printwerk in verschillende batches plaats vindt, dan kan er kleurverschil optreden. Dit is onvermijdbaar bij digitaal printwerk.

Kneep
De kneep is het 'scharnier' van een gebonden boek. Een kneep wordt met warmte op het voor- en achterplat van de boekband net naast de rug aangebracht, oftewel een ingebrande kneep. Wij rekenen met een kneep van 8 mm. Met onze omslagcalculator rekent u het omslag uit.

Kunstleer of Balacron
Kunstleer bestaat uit een katoenweefsel dat aan 1-zijde is voorzien van een cellulose-ester. Daarnaast wordt het vaak voorzien van een persing, bijvoorbeeld leernerven. Kunstleer wordt gebruikt voor het beplakken van een omslag. Kunstleer is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Laminaat
Laminaat is een laag die over het omslag van een boek wordt aangebracht. Dit laminaat zorgt er voor dat het omslag van een beschermlaag krijgt. Laminaat is verkrijgbaar in mat of glans.

Lay-out
De indeling van tekst en illustraties vormen de lay-out van een pagina.

Leeslint
Een leeslint maakt het terugvinden van de pagina's net wat makkelijker. Een leeslint wordt in de rug vastgezet tussen het boekblok en het gaas en blijft dus goed zitten. U kunt kiezen uit verschillende kleuren.

Liber Amicorum
Is Latijn voor ‘vriendenboek’. Denk hier bijvoorbeeld aan een poëziealbum.

Linnen
Linnen wordt gebruikt voor het beplakken van een omslag. Hierbij heeft u de keuze uit heel linnen band, het omslag is dan geheel beplakt met linnen. Bij een halflinnen band is alleen de rug bekleed met linnen, maar het voor- en achterplat zijn beplakt met bedrukt papier. U kunt kiezen uit verschillende kleuren linnen.

Manuscript
Manuscript is een boek dat nog niet gepubliceerd is.

Marges
De marge of kantlijn is de witte ruimte rond de geschreven of gedrukte tekst. Het is dus de ruimte buiten de zetspiegel.

Mc-papier
Mc-papier is een papiersoort; mc staat voor machine coated. Er is een coating aangebracht op het papier. Het gladde oppervlak zorgt voor een nauwkeurige weergave van details van zowel tekst als beeld.

Omslag
Een omslag bestaat uit grijskarton die omplakt is met een bekledingsmateriaal. Zie ook fotocover, kunstleer, linnen of velours.

Omslagcalculator
Met onze omslagcalculator berekent u snel en gemakkelijk de afmeting van uw omslag.

Oplage
Het aantal exemplaren van het boek

Opmaken in Word
Wilt u uw boek in Word opmaken? Lees dan hier hoe u dat het beste kunt doen.

Paperback
Een paperback wordt ook wel pocket of pocketboek genoemd. Dit boek heeft een slap omslag (dun karton).

Papier
Voor onze boeken gebruiken wij uitsluitend premium papier met een FSC certificaat. Het bewijs dat het papier komt uit bossen die beheerd worden conform de FSC-standaard. Deze standaard geldt internationaal gezien als een garantie voor verantwoord bosbeheer.

U kunt kiezen uit de volgende papiersoorten:

•  90 grs. Houtvrij ongestreken wit (mat)
• 135 grs. Houtvrij ongestreken wit (mat)
•   90 grs. Biotop crème (mat)
• 120 grs. Biotop crème (mat)
• 130 grs. Silk mc wit (licht glanzend | ideaal voor foto’s)
• 150 grs. Silk mc wit (licht glanzend | ideaal voor foto’s)
• 170 grs. Silk mc wit (licht glanzend | ideaal voor foto’s)
• 200 grs. Silk mc wit (licht glanzend | zeer geschikt voor kinderboeken | geschikt tot maximaal 60 pagina's)

Bent u benieuwd naar de verschillende papiersoorten? Vraag dan ons gratis papiermonster aan!

Papiersoort binnenwerk
Zie Papier en Binnenwerk

PDF
PDF is het meest geschikte bestandstype voor het elektronisch verspreiden en printen van documenten met behoud van de oorspronkelijke vormgeving. PDF staat voor Portable Document Format.

Voordelen:
- PDF bevat een zo getrouw mogelijke weergave van de lettertypen en afbeeldingen van het originele bestand;
- PDF is een compact bestand, vergeleken met het originele bestand;
- PDF is platformonafhankelijk.

Een Word bestand converteren naar PDF, lees hier hoe u dat kunt doen.

Plexiglas omslag
U kunt uw boek ook voorzien van een omslag van plexiglas. Op de rug werken we dit af met linnen.

Preeg
Een preeg is een stempel. Met warmte en kracht drukken we een logo, tekst of afbeelding in een linnen of kunstleren omslag. Dit geeft altijd een reliëfeffect. De kosten voor een preeg of stempel worden per cm2 berekend. Een indicatie; een preeg kost tussen de € 100 en € 150 per preeg excl. 6% BTW. Voor een rug wordt meestal een andere preeg opgemaakt dan voor de voorkant. De bestempeling op het boek kan met een folie (in kleur, goud of zilver) of zonder folie (blind). Bestempeling kan niet op een fotocover.

De aanleverspecificaties voor een stempel zijn:
- PDF bestand in zwart/wit
- op ware grootte

Printing on Demand
In het traditionele drukkersvak worden boeken in grote oplages gedrukt om een interessante kostprijs te verkrijgen. Vaak resulteert dit in grote voorraden en overschotten die uiteindelijk vernietigd worden. Printing On Demand (POD) maakt gebruik van nieuwe digitale druktechnieken, die de kwaliteit van de klassieke druktechnieken evenaren en die toelaten een boek per één exemplaar te drukken. Het aanhouden van voorraden is dus niet meer noodzakelijk. U kunt bij ons met Printing on Demand bestellen; wij produceren het boek en versturen het dan naar de (eind)klant.

Proefexemplaar
Bij een oplage van 25 exemplaren of meer kunt u bij ons kosteloos een ongebonden drukproef aanvragen. Wilt u een gebonden proef of heeft een minder dan 25 boeken, dan adviseren wij u eerst 1 exemplaar te bestellen.

Resolutie / DPI
De resolutie van een afbeelding wordt gemeten volgens het aantal pixels die zich bevinden in één inch. Dit staat bekend als dots per inch of DPI. De resolutie bepaalt de scherpte van een beeld.

Een inch is 254 mm en in het Nederlands ook bekend als een duim. Een pixel is een klein vierkantje dat één bepaalde kleur kan hebben. Als u afbeeldingen toevoegt aan uw boek, moeten deze een minimale resolutie hebben van minimaal 50 DPI, oftewel hoe hoger hoe beter. Onze productiemiddelen kunnen het maximale bereik van 2400 x 2400 DPI aan. De kwaliteit van uw boek is uiteraard afhankelijk van het door u aangeleverde materiaal.

RGB converteren naar CMYK
Hier vindt u meer informatie.

Rug
De gesloten zijde van een boek, de plaats waar de katernen aan elkaar vast zitten. Dit is over het algemeen de linkerzijde.

Schoonsnijden
Het schoonsnijden zorgt ervoor dat het boekblok op het gewenste eindformaat wordt gesneden.

Schutblad
Een schutblad zorgt voor de duurzame verbinding tussen boekblok, band en rug. Onze schutbladen zijn standaard wit. Bij een boek met Biotop crème papier zijn de schutbladen uiteraard crème. U kunt ook kiezen voor een unikleur of u levert voor de schutbladen een bestand aan. Wilt u meer informatie verstrekken op uw schutblad? Dan kunt u kiezen voor een uitklapbaar schutblad. Een uitklapbaar schutblad of uitslaander is een blad wat in uitgevouwen toestand buiten het boek uitsteekt. Op deze uitslaander wordt vaak een afbeelding geplaatst, die te groot is voor de normale bladspiegel zoals een stamboom of plattegrond; of het uitstekende deel bevat een lijst van symbolen of afkortingen die in het eigenlijke boek worden gehanteerd.

Slipcase
Wilt u de verschillende delen van uw boeken met trots presenteren? Kies dan voor een slipcase of cassette. Deze biedt bescherming, maakt meerdelige collecties overzichtelijk en handzaam. Maar het geeft bovenal een fantastische uitstraling aan uw boeken. Pro-book biedt een brede keuze aan materialen voor de omkleding of beplakking van uw slipcase zoals gelamineerd drukwerk, luxe linnen en kunstleer.

Stempel
Met warmte en kracht plaatsen wij met een messing stempel een logo, tekst of afbeelding op een linnen of kunstleren omslag. Ook een fotocover kan worden voorzien van bestempeling. De kosten voor een stempel of preeg worden per cm2 berekend. Een indicatie; een stempel van 20 x 90 mm kost ongeveer de € 100,00 per stempel excl. 21% BTW. Voor een rug wordt meestal een andere stempel opgemaakt dan voor de voorkant. Stuur ons uw bestand(en) en wij berekenen voor uw de prijs. De bestempeling op het boek kan met een folie (in kleur, goud of zilver) of zonder folie (blind).

De aanleverspecificaties voor een stempel zijn:
- PDF bestand in zwart/wit
- op ware grootte

Stofomslag
Een stofomslag of wikkel is een geplastificeerde losse papieren omslag om een boek. Het is oorspronkelijk bedoeld als bescherming van het boek tegen stof en beschadiging. Ook deze stofomslag kunnen wij voor u verzorgen tot een maximale breedte van 464 mm. Tegen een meerprijs bieden wij ook bredere stofomslagen aan.

Template
Een template is een sjabloon met basismaten van het binnenwerk en omslag van een boek. Download gratis een InDesign template, zodat u makkelijk en snel met uw ontwerp kunt starten in InDesign.

Uitslaander
Een uitklapbaar schutblad of uitslaander is een blad wat in uitgevouwen toestand buiten het boek uitsteekt. Op deze uitslaander wordt vaak een afbeelding geplaatst, die te groot is voor de normale bladspiegel zoals een stamboom of plattegrond; of het uitstekende deel bevat een lijst van symbolen of afkortingen die in het eigenlijke boek worden gehanteerd. De afloop van een uitslaander is 5 mm rondom. Een uitslaander geldt specifiek voor het schutblad. Voor het binnenwerk passen wij geen uitslaande pagina's toe.

Uitvoering omslag
Een omslag bestaat uit grijskarton die omplakt is met een bekledingsmateriaal. Zie ook fotocover, kunstleer of linnen.

Voorplat
De voorkant van het boek, waarop gewoonlijk de titel staat.

Zijdeglans
Zijdeglans papier geeft een luxe uitstraling aan je boek en is zeer geschikt voor het printen van foto’s en afbeeldingen, deze blijven er als het ware meer op liggen. Ons Silk MC-papier van 130, 150, 170 en 200 grs. heeft een zijdeglans.

© Pro-book | Amsterdamsestraatweg 656 d | 3555 HX Utrecht | 0031 (0)30 303 95 98 | info@pro-book.nl | Privacy Policy | Voorwaarden
De specialist in genaaid gebonden boeken
Voor drukkers
Voor drukkers
Naar boven